Nederlandse 65-plussers zijn vitaal en gezond

De huidige generatie 65-plussers is relatief gezond en fit, bevestigen cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek. In een rapport over de Trends in Nederland 2017 noemt het de ‘vitale oudere’ als belangrijke ontwikkeling.

De levensverwachting is verder toegenomen: mannen die nu 65 zijn, hebben volgens de laatste cijfers gemiddeld nog negentien jaar voor de boeg, vrouwen nog 21 jaar. Twee decennia geleden lag de levensverwachting voor mannen nog 3,5 jaar lager, voor vrouwen 2 jaar. Nederlanders leven ook langer in goede gezondheid: mannen hebben in twintig jaar tijd drie gezonde jaren ‘gewonnen’, vrouwen twee.

Ouderen leven ook langer zelfstandig, en ze sporten relatief veel. Zo fietsen mensen tussen de 65 en 75 jaar gemiddeld 2,6 kilometer per dag, een afstand die alleen door jongeren tussen de 12 en 25 wordt overtroffen. In 2016 was 15 procent van de 65- tot 75-jarigen nog lid van een sportvereniging en van de 75-plussers zegt ongeveer een kwart nog wekelijks te sporten.

Bron: Nu.nl
Beeld: Fotolia


Tip

Cover Geriatrie in de fysiotherapie en kinesitherapie       Cover Onderzoek en behandeling van het bewegingsapparaat bij ouderen XL       Cover Aandoeningen van het bewegingsapparaat