Uitschakelen zenuw niet beter dan fysiotherapie bij lage rugpijn

Het uitschakelen van de zenuw bij lage rugpijn werkt niet beter dan fysiotherapeutische oefeningen voor het verlichten van rugpijn. Dit blijkt uit een onderzoek van VUmc, VU, ErasmusMC en de Nederlands Vereniging voor Anesthesiologie, die zojuist is verschenen in de JAMA.

Bij het uitschakelen van de zenuw met radiofrequenties gebruikt een arts fluoroscopie om een naald naar een zenuw te leiden. Vervolgens beschadigt een elektrische stroom de zenuw zodat pijnimpulsen worden uitgeschakeld.

Voor de studie vergeleken de onderzoekers drie gerandomiseerde klinische studies onder totaal 681 patiënten met chronische lage rugpijn. Alle patiënten namen deel aan een oefenprogramma van drie maanden. Binnen een week na het aanvang onderging de helft ook de behandeling met het uitschakelen van de zenuw.

Raymond Ostelo, een van de onderzoekers: “Na drie maanden bleek er geen klinisch significant verschil in pijn of functie tussen de verschillende behandelingen. Alhoewel het uitschakelen van de zenuw geen schadelijke effecten heeft, gaf het ook geen extra verlichting van de lage rugpijn en is dus niet beter dan oefen- of fysiotherapie.”

Lees het hele artikel Effect of Radiofrequency Denervation on Pain Intensity Among Patients With Chronic Low Back Pain The Mint Randomized Clinical Trials, gepubliceerd in JAMA.

Bron: VUmc
Beeld: Fotolia


 

Tip

Cover Onderzoek en behandeling van lage rugklachten_CropNb    Cover Evidence-based handelen bij lage rugpijn XL   Cover Rugpijn en andere onbegrepen klachten