Fysiotherapeuten starten buikpijnpoli

De buikpijnpoli Twente-Achterhoek is een nieuw concept voor specialistische buikpijnzorg. Initiatiefnemers zijn twee fysiotherapeuten: Sjoerd Sengers en zijn oud-collega Sjaak Jansen.

Het idee Buikpijnpoli is ontstaan naar aanleiding van een vraag van een specialist: ‘wat kan een fysiotherapeut betekenen bij aanhoudende buikpijn waarvoor geen verklaring is te vinden? De fysiotherapeuten hebben toen uitgelegd wat viscerale therapie in dat verband zou kunnen doen.

Sengers en Jansen zijn beiden naar eigen zeggen erg van het ‘vooruitkijken’ naar de mogelijkheden op het fysiotherapeutisch behandelvlak. Inmiddels is de buikpijnpoli van start gegaan in Haaksbergen en Zieuwent. Na verwijzing door een medisch specialist kunnen patiënten er terecht.

De oorzaak van buikpijn valt, ook na uitvoerig onderzoek, niet altijd te herleiden. Een medisch specialist komt dan niet verder dan het uitsluiten van bepaalde aandoeningen. De vervolgstap in het onderzoekstraject is dan soms een buikoperatie om te kijken wat er aan de hand is, zegt Sjaak Jansen.

Viscerale therapie

Sengers en Jansen hebben jarenlange ervaring met viscerale therapie, een specialisme binnen hun vakgebied. Hierbij wordt de mens gezien als het geheel van alle structuren, zoals spieren, zenuwen, bloedvaten, organen, en processen die zich afspelen binnen het lichaam. Omdat de structuren via bindweefsel nauw met elkaar zijn verbonden, is er sprake van onderlinge beïnvloeding. “Voor een goed functionerend lichaam is het van belang dat bindweefsel onbelemmerd kan bewegen”, aldus Sjaak Jansen “Bij verkleving of een litteken, als gevolg van een operatie of trauma, is dat echter niet altijd het geval. Processen kunnen dan verstoord raken, waardoor klachten kunnen ontstaan.”

Door middel van manuele behandeling probeert de therapeut de soepelheid en beweeglijkheid van het bindweefsel rond organen te herstellen. Sengers en Jansen hebben ervaren dat dit ook inzetbaar is bij bepaalde buikpijnklachten waarvoor na langdurige behandeling geen oplossing is gevonden.

Voor een brede kijk op de buikpijnproblematiek is een multidisciplinair paramedisch team samengesteld, onder andere bestaande uit een fysiotherapeut, visceraal therapeut, oedeemtherapeut, diëtist en psycholoog. Na een zeer uitgebreide intake wordt met het hele team bekeken wat nodig is, en welke disciplines het best passen bij een bepaalde patiënt.

Sjoerd Sengers ziet het als een vorm van samenwerking. Waar een arts vastloopt, kijkt het buikpijnteam op een ander manier naar buikpijn. Het is een tussenstap, waarmee wellicht een onnodige medische ingreep kan worden voorkomen.

Bron: de Gelderlander
Beeld: Fotolia