Manuele therapie bij nekpijn even effectief als fysiotherapie

Uit onderzoek van Ruud Groeneweg (Vrije Universiteit Amsterdam) blijkt dat behandeling van nekpijn met een vorm van manuele therapie volgens de Utrechtse School (MTU) even effectief is als behandeling met fysiotherapie. Groeneweg ontdekte dat er geen verschil is in pijn en functioneren is tussen beide therapieën.

 

MTU is een vorm van manuele therapie met een specifieke wijze van behandelen. De effectiviteit en kosteneffectiviteit van MTU-methode waren nog niet eerder onderzocht.

Veel mensen hebben last van nekpijn en worden daardoor beperkt in hun doen en laten. Er is een groot aantal behandelmogelijkheden voor deze klacht met uiteenlopende resultaten. De MTU is één van deze behandelmogelijkheden, een vorm van manuele therapie met een specifieke wijze van behandelen. De effectiviteit en kosteneffectiviteit van MTU-methode waren nog niet eerder onderzocht.

Groeneweg verdeelde door loting 181 patiënten met nekpijn in twee groepen. De ene groep werd behandeld volgens de MTU-methode, de andere groep met fysiotherapie, waarbij de patiënt vooral actieve oefeningen uitvoerde. Aan het einde van het onderzoek zag Groeneweg geen verschillen in pijn en functioneren tussen beide groepen.

Groeneweg concludeert dat er geen voorkeur voor één van de twee behandelmogelijkheden. Het aantal behandelingen in de MTU-groep bleek lager dan in de fysiotherapie groep (6 versus 10 behandelingen in 26 weken). Patiëntkenmerken konden ook niet voorspellen welke behandelvorm het meest effectief zal zijn bij welke patiënt.

De verwachtingen van patiënten over het behandelresultaat bleek een toegevoegde voorspellende waarde te hebben op het uiteindelijke resultaat van de behandeling (variërend van 6 tot 17%) naast andere patiëntkenmerken die standaard worden bevraagd. De keuze voor behandeling wordt niet bepaald door verschillen in effectiviteit of kosteneffectiviteit. De verwachtingen van patiënten en/of therapeuten spelen een belangrijke rol in de behandelkeuze.

Ga voor meer informatie naar het proefschrift Manual Therapy Utrecht for Neck Pain: (Cost-)effectiveness, Reporting guideline for manual interventions Prediction in treatment success.

Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Beeld: Fotolia


 Tip

Web-tv KNGF-Richtlijn nekpijn_Crop   Beeld Orthopedische casuïstiek van de nek_9789031390229-115