Wat maakt je een goede fysiotherapeut?

Tekst: Daan Marselis  Beeld: iStock

Iedere fysiotherapeut loopt wel eens tegen complexe vragen aan. Wat te doen bijvoorbeeld als een patiënt onrealistische verwachtingen heeft en niet wil stoppen met de therapie? Wat als de patiënt niet wil oefenen, of als de patiënt ongewenst intiem is? Het antwoord op al die vragen – en meer – staat in het boek De beroepshouding van fysiotherapeuten.

“In dit boek is de praktische verstandigheid van het werkveld gebundeld”, zegt oud-fysiotherapeut, ethicus en auteur Joost Dupont. “We hebben hiervoor vierhonderd fysiotherapeuten geïnterviewd over een groot aantal alledaagse complexe vraagstukken. Het sterke punt is dat je daardoor antwoorden en ideeën krijgt waar je over na kunt denken.”

Het idee voor het boek De beroepshouding van fysiotherapeuten komt voort uit het proefschrift van Dupont. Dat gaat over het begrip identiteit. Bij professionele identiteit gaat het dan om de vraag: Wat maakt mij een goede fysiotherapeut? Enerzijds zijn de technische vaardigheden en het kennisniveau van belang. Anderzijds gaat het om de beroepshouding, om de keuzes die de professional maakt.

Joost Dupont: “We hebben vierhonderd fysiotherapeuten geïnterviewd over een groot aantal alledaagse complexe vraagstukken”

Duponts boek kreeg daarom de ondertitel Adviezen uit de praktijk mee. In eerste instantie is de publicatie gericht op studenten. De hogescholen willen opleiden tot reflecterende beroepsprofessionals. Met het boek wil Dupont de studenten houvast bieden: in specifieke situaties vindt het werkveld het wijs om zo te handelen. Een van de hoofdstukken gaat bijvoorbeeld over de relatie tussen stagebegeleider en stagiair. Dupont: “Wat verwacht de stagebegeleider van een stagiair? En wat vindt een stagiair een goede begeleider?”

Toch is het boek zeker ook geschikt voor praktiserend fysiotherapeuten, zegt Dupont. “Het gaat om alledaagse en complexe zaken uit de praktijk en het kan voor fysiotherapeuten interessant zijn om te lezen hoe anderen daarmee omgaan.”

Wat bijvoorbeeld als je tijdens de behandeling van een patiënt alles hebt gedaan, maar je toch geen goed gevoel hebt? Wat te doen met patiënten die alleen massage willen, terwijl je als fysiotherapeut een andere behandeling voorstaat? Mag je vrienden worden met een patiënt? Hoe ga je om met familieleden die je behandelt? En hoe kan een fysiotherapeut patiënten met psychosociale problemen behandelen?

Dupont benadrukt dat het boek daarmee niet een publicatie over morele dilemma’s is. “Het gaat echt om de beroepshouding: hoe sta je in de omgang met patiënten en collega’s?”


Tip

Hoe gaat een fysiotherapeut om met patiënten die niet willen oefenen? Hoe reageer je op patiënten die vooral gemasseerd willen worden? Mag een fysiotherapeut vriendschap sluiten met een patiënt? Wat als een patiënt vooral gemasseerd wil worden? Wat kan een fysiotherapeut doen voor patiënten met psychosociale problemen? Wat wordt er van een stagiair verwacht en wat van een stagebegeleider?

Het boek De beroepshouding van fysiotherapeuten, Adviezen uit de praktijk bevat antwoorden op deze en vele andere vragen over een professionele beroepshouding. Dit boek is gratis digitaal beschikbaar voor fysiotherapeuten met een abonnement op BSL Fysiotherapeut Totaal. Maar het boek is ook te koop in de webshop van BSL.

Lees ook de eerder gepubliceerde artikelen over fysiotherapeuten en hun beroep op FysioActueel:

 

Cover De beroepshouding van fysiotherapeuten_9789036803786-115_Crop