Zou je me misschien even lekker willen kraken?

Bij een pijnlijke rug of nek kan het nog wel eens helpen om je te laten ‘kraken’. Veel mensen doen het bij zichzelf of laten het door hun partner of vrienden doen. Is dat niet gevaarlijk?

Pijnlijke rug? Niks helenders dan je even lekker laten ‘kraken’. Enig probleem: dat kan ik niet zelf. En mijn fysiotherapeut is niet op afroep beschikbaar. Gelukkig heb ik vrienden die bereid zijn me af en toe kort maar krachtig te knuffelen met hun armen rond mijn schouderbladen. Maar is dat wel zo gezond? Riskeer ik geen blessures?

Nee, zo gevaarlijk is het in principe niet, zegt mijn fysiotherapeut. “Maar het moet geen gewoonte worden.” Manipuleren, mits juist uitgevoerd, is volgens hem een veilige techniek die over de hele wereld dagelijks wordt toegepast. “Bij veel mensen, vaak sporters, is de ‘hug’ wel bekend, waarbij iemand achter je gaat staan en je dan even optilt”, zegt hij. “Als dat goed wordt gedaan, werkt het vaak snel tegen een gespannen rug.”

Wel is het een stuk effectiever als het door een professioneel gebeurt, want die kan ook veel beter bepalen of je wel of juist niet zou moeten manipuleren en vaststellen of er zogenoemde contra-indicaties zijn, zegt mijn fysio. “Want wanneer je die ‘hug’ door vrienden laat doen, is de kans groot dat je niet de juiste wervel aanpakt, maar bijvoorbeeld de wervels vlak eronder of erboven in je rug. Dat is op zich niet erg, maar het kan zijn dat je dan niet het echte probleemgebied te pakken hebt.”

Wat is kraken eigenlijk? Veel mensen denken dat er dan wervels worden ‘rechtgezet’. Dat is niet zo. Het kraak- of popgeluid dat je hoort, is de ontsnapping van gasbelletjes, die in een soort smeerolie tussen de gewrichten zitten opgelost; vergelijkbaar met wat er gebeurt als de dop van een colafles wordt gedraaid. Tijdens een manipulatie wordt er onder andere een reflectoire impuls gegeven aan het centrale zenuwstelsel, waardoor er snelle pijndemping en spierontspanning rond het gewricht ontstaat en de klachten in de nek of rug verdwijnen.

Toch zijn de meningen in de wereld van gespecialiseerde fysio’s, manueel therapeuten, chiropractors, osteopaten en andere professionele ‘krakers’ enigszins verdeeld. Ze bezigen talloze verschillende technieken en men is het er niet unaniem over eens dat het überhaupt een constructieve oplossing is. De Nederlandse Vereniging van Manueel Therapeuten raadt het kraken van de nek sinds kort zelfs af.

Advies NVMT
“Blijf van de hoge nekwervels af”

Manueel therapeut Joost Haaksman raadt het af om zelf aan de slag te gaan. “Met name het laten kraken van de nek door iemand die hier niet toe bevoegd is brengt de nodige risico’s met zich mee. Onbekend is onbekwaam!”, zegt hij. “De Nederlandse Vereniging van Manueel Therapeuten (NVMT) geeft het advies aan de geregistreerde therapeuten om tijdens het eerste vraaggesprek de risicofactoren uit te sluiten, tijdens het onderzoek premanipulatieve testen te doen en de patiënt volledig te informeren over de zeer kleine kans op mogelijke complicaties.”

De NVMT is pas sinds enkele maanden zo kritisch op het manipuleren van de bovenste nekwervels. De risico’s op zijn uiterst klein, maar niet uit te sluiten. De vereniging baseert zich op internationaal onderzoek en gesprekken met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De IGZ kreeg vorig jaar drie meldingen van patiënten die een beroerte kregen tijdens de behandeling door manueel therapeuten. In 2009 was iemand overleden bij het manipuleren van het bovenste deel van de wervelkolom.

Lees het hele artikel op metronieuws.nl.
Lees ook het eerder gepubliceerde artikel op FysioActueel: VtdK ‘schoffeert’ manueel therapeuten.

Bron: metronieuws.nl
Beeld: Fotolia