U bevindt zich hier: Specialismen > Manuele therapie
Manuele therapie
Op deze pagina vindt u (nieuws)artikelen die betrekking hebben op manuele therapie, waarbij het functioneren van gewrichten en de houding en bewegingen centraal staan.
Meer kennis van de ontwikkelingsbiologie kan een uitkomst zijn voor mensen en honden die last hebben van rug- en nekpijn door slijtage van de tussenwervelschijven, concludeert dierenarts Frances Bach. Lees meer »
Negen specialistenverenigingen binnen de fysiotherapie gaan hun samenwerking intensiveren en formaliseren door de vorming van een Federatie van Fysiotherapie Specialisten (FFS). Lees meer »
Muziek maken is topsport. En wie aan topsport doet, kampt soms met blessures. Ook studenten aan het conservatorium. Twee op de drie studenten op die opleidingen geven aan iedere dag pijn te voelen in hun armen, nek of rug. De helft zegt dat ze door een blessure minder goed spelen. Lees meer »
In zijn promotieonderzoek Treating Spinal Pain geeft Jasper Bier meer inzicht in de prognose en behandeling van nekpijn en aspecifieke lage rugpijn. Bier heeft de STarT Back Tool in het Nederlands gevalideerd en vertaald naar de nekregio. Lees meer »
Uit onderzoek blijkt dat behandeling van nekpijn met een vorm van manuele therapie volgens de Utrechtse School (MTU) even effectief is als behandeling met fysiotherapie. Lees meer »
Wat kan een fysiotherapeut betekenen bij aanhoudende buikpijn waarvoor geen verklaring is te vinden? Fysiotherapeuten Sjoerd Sengers en Sjaak Jansen zijn buikpijnpoli Twente-Achterhoek gestart, een nieuw concept voor specialistische buikpijnzorg. Lees meer »
Een 28-jarige man komt op het spreekuur en klaagt over linkszijdige liespijn die optreedt bij bepaalde draaibewegingen van de heup. Hij speelt al voetbal sinds zijn zesde. De klachten zijn een drietal jaren geleden begonnen en nu is de pijn zo hevig geworden dat hij geen volledige wedstrijd meer kan spelen. Hij speelt als verdediger en geeft vaak verre, lange passes. Hij vermeldt vooral toenemende pijn als hij veel passes heeft gegeven. Lees meer »
De beroepshouding van fysiotherapeuten bevat antwoorden uit interviews met circa vierhonderd fysiotherapeuten op vragen over een professionele beroepshouding. Bijvoorbeeld: hoe reageer je op patiënten die vooral gemasseerd willen worden? Lees meer »
De inzichten rond exposure bij pijn bij bewegen zijn aan veranderingen onderhevig, stelt Jeanine Verbunt, hoogleraar revalidatiegeneeskunde en revalidatiearts. ‘Moet je mensen met angst voor bepaalde bewegingen geleidelijk blootstellen aan de beweging of juist meteen?